Onze tweede dag in Rome begon ook weer erg vroeg, aangezien we om 9 uur al aan de andere kant van de stad moesten zijn. Om kwart over 9 begon een georganiseerde fietstocht langs alle hoogtepunten van Rome. Vandaar dat wij het appartement rond 8 uur verlieten om met de metro richting het Colosseum te gaan. Vlakbij het Colosseum bevond zich de fietsenwinkel waar we moesten verzamelen.
Nadat we een groepsfoto gemaakt hadden, gingen we op de fiets richting het Colosseum. Onze eerste stop was boven op een heuvel die uitkeek op het Colosseum. De vrouwelijke gids hield een kort praatje waarin ze vertelde hoe het Colosseum ontstaan was, welke veranderingen er later aan toegevoegd zijn en waarom het grotendeels weer afgebroken is. Daarna fietsten we verder naar de tweede stop.
Onze tweede stop was aan de zijkant van het Forum Romanum. Deze plek was vroeger het middelpunt van Rome, de zogenoemde Navel van de Wereld. Tegenwoordig is het Forum een ruïne en worden de gebouwen gebruikt als musea. In het Forum zelf staat een van de best bewaarde zuilen ooit. Hier fietsten we dan ook heen.
Deze zuil is versierd met prachtige tekeningen en is tot verbazing van velen hol binnenin. Deze specifieke zuil wordt ook wel de Boog van Titus genoemd. De tekeningen vertellen het verhaal van Titus en hoe hij naar Rome kwam.
Hierna reden we met de fiets door naar de Fontana di Trevi, een van de bekendste fonteinen ter wereld. Toen wij aankwamen stond de fontein helemaal in de steigers, want de fontein werd gereinigd en gerenoveerd. De gids vertelde ons dat je een muntje met je rechterhand over je linkerschouder de fontein in moet gooien. Als je dan nogmaals naar Rome komt gebeurt er niets slechts met je. Helaas voor ons konden we dit door alle hekken die er stonden niet doen.
Daarna reden we door naar een plein waar de tweede best bewaarde zuil van Rome staat. Omdat deze door de eeuwen heen niet beschermd is geweest door andere gebouwen, zie je goed het verschil met de eerste zuil. De tekeningen op deze zuil waren meer vervaagd, maar de zuil zelf was nog steeds erg mooi.
Vanaf het plein reden we door naar een ander plein. Dit plein bevond zich schuin achter het Pantheon. De gids vertelde kort wat over de bouw van het Pantheon, de diensten die er gehouden werden en de lichtinval door het gat in het plafond. Omdat het Pantheon op “heilige grond” staat zou het hier nooit regenen. Uiteraard is dit niet waar, maar vroeger werd dit geloofd door de inwoners van Rome. Er was daarom ook nooit een mis als het regende.
Rond 11 uur was iedereen klaar bij het Pantheon en gingen we weer verder. We fietsten naar het Piazza Navona, een langgerekt plein met drie fonteinen. Aan dit plein ligt ook de Santa Agnese in Agnone, een grote kerk gebouwd door Borromini. De bekende, middelste fontein op het plein wordt de Fontana dei (Quattro) Fiumi genoemd. Deze fontein is vorm gegeven door Bernini. De vier mannen aan de onderkant van de fontein symboliseren elk een bekend continent.
Verder was het plein bezaait met toeristen, straatartiesten en straatverkopers. Ook zaten er enorm veel eettentjes rond dit toeristische plein. Dit gids adviseerde ons dan ook om niet hier te eten, maar een paar straatjes verderop. Rond dit plein zou alles een stuk duurder moeten zijn.
Van het Piazza Navona fietsten we verder naar het Campo de’ Fiori, het bloemenplein. We waren de avond ervoor met de avondwandeling ook al langs dit plein gekomen, maar toen stonden er overal terrasjes en werd er goed gedronken. Nu was het plein bezaait met kraampjes, je kon bijna het standbeeld in het midden niet meer zien. Dit plein is een van de weinige pleinen in Rome waar geen kerk gebouwd is. Dit kwam doordat hier vroeger de terechtstellingen plaatsvonden, wat een smerige bedoeling was. Vandaar dat ervoor gekozen werd om hier geen kerk te bouwen.
Op het midden van het plein staat een standbeeld van Giordano Bruno, een monnik die onder andere beweerde dat de aarde om de zon draait en dat de maagd Maria niet uit het niets zwanger heeft kunnen worden. Tevens publiceerde hij al zijn beweringen, waardoor hij een doorn in het oog van de Christelijke kerk was. Na jarenlang gemarteld te zijn werd hij uiteindelijk op dit plein ter dood veroordeeld. Pas jaren later werd er een beeld van hem neergezet. Het beeld heeft zijn publicaties vast en kijkt naar het Vaticaan. Dit beeld herinnert de bevolking eraan dat de Christelijke kerk het niet altijd bij het juiste eind heeft en ook velen gemarteld heeft. Uiteindelijk heeft de Christelijke kerk wel zijn excuses aangeboden voor de daden die Giordano Bruno aangedaan zijn. Deze excuses kwamen echter wel pas in het jaar 2000, 14 jaar geleden.
Naast het Campo de’ Fiori ligt het Piazza Farnese. Aan dit plein ligt het kolossale Palazzo Farnese, waar tegenwoordig de Franse ambassade in Rome gevestigd is. Uiteindelijk heeft Napoleon ervoor gezorgd dat juist dit paleis in het bezit van de Fransen kwam, door bepaalde kunst en beelden te stelen en slim te ruilen.
Na het paleis en de fonteinen ervoor bewondert te hebben reden we door naar de Fiume Tevere, de rivier die dwars door Rome heen loopt. In deze rivier ligt het bootvormige eilandje Isola Tiberina. Vroeger werden alle zieke mensen naar dit eilandje gebracht, zodat ze hier geholpen konden worden. Hiermee werd ook voorkomen dat ziektes zich verder in de stad uit zouden spreiden. Van dit eiland is tegenwoordig niet veel meer over, wel is nog een klein stukje van de originele brug over.
Hierna reden we door naar de wijk Trastevere, een bruisende wijk waar de was nog altijd buiten hangt. De gids vertelde dat dit een van haar favoriete wijken was, omdat je hier niet het gevoel had dat alles zo kolossaal is. Je hebt hier vele kleine straatjes, de mensen zijn vriendelijk en overal zijn authentieke winkeltjes te vinden. We fietsten door de wijk heen en kwamen uiteindelijk uit bij het Piazzo San Maria in Trastevere. Ook op dit plein stond een kleine, maar mooie fontein.
Aan dit plein lag de kerk San Maria in Trastevere, de favoriete kerk van onze gids. We hadden even een korte pauze om deze kerk van binnen te bekijken en sommige staken hier een kaarsje op. De kerk was van binnen inderdaad erg mooi, maar toen wij binnenkwamen waren ze bezig met de schoonmaak. Dus terwijl we de kerk aan het bewonderen waren hoorden we steeds een stofzuiger op de achtergrond, een raar contrast.
Van het plein reden we op de fiets door naar de Joodse buurt. Deze gehele buurt werd vroeger omgeven door hoge muren en een tijd lang werden alle Joden naar deze buurt verbannen door de Christelijke kerk. Aan het begin van deze buurt is later een synagoge gebouwd, als een soort van excuus naar de Joden toe voor de verschrikkelijke behandeling. Tegenwoordig wonen er nog steeds veel Joden in deze buurt en de meeste eettentjes serveren dan ook koosjer eten. Volgens de gids echt een aanrader!
Iets dieper de Joodse buurt in kwamen we bij het Theatro di Marcello, een oud vervalen theater. Bovenop dit oude theater zijn appartementen gevestigd die gekocht of gehuurd kunnen worden. De rest van het theater en alles eromheen was een grote ruïne.
Vanaf het theater reden we door naar het Piazzo del Campidoglio. Dit plein ligt op de steile heuvel die Capitolino heet. Aan het plein liggen drie belangrijke gebouwen, namelijk het Palazzo dei Senatori, het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo. In het Palazzo dei Senatori is tegenwoordig het stadsbestuur van Rome gevestigd. In de andere twee paleizen worden belangrijke kunststukken tentoongesteld. Zo staat hier onder andere het bekende ‘David’ beeld.
Op het plein zelf staat een kopie van het bekende ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius. Tijdens ons bezoek lagen er allemaal protestborden op de grond. De gids vertelde ons dat er erg veel geprotesteerd wordt in Rome en dat dit voornamelijk op dit plein gebeurd.
Als laatste reden we door een steegje waar het kleine beeld van de Capitolijnse wolvin stond. De gids vertelde ons de bijbehorende mythe over het ontstaan van Rome en daarna reden we weer terug naar de fietsenwinkel.
Moe maar voldaan verlieten we vervolgens om half twee de fietsenwinkel. We waren allemaal erg tevreden over de tour en de uitleg die wij erbij kregen. Uiteindelijk was deze fietstour ook een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Rome. Tevens was Rome erg goed te doen op de fiets. Al met al hebben we een erg leuke ochtend gehad!
Leave A Reply